Waarom dit onderzoek?

Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk

Bewezen effectief

703.994 uitnodigingen

Het aantal vrouwen dat in 2023 een uitnodiging ontving voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

352.778 cliënten

Het aantal vrouwen dat in 2023 deelnam aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker met een uitstrijkje (55,8%) of zelfafnameset (44,2%).

11,6% HPV

Van het aantal vrouwen dat deelnam aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in 2023, werd bij 11,6% HPV gevonden.

2.751 diagnoses

Het aantal diagnoses van (een voorstadium van) baarmoederhalskanker in 2023. Dit is 0,8% van alle deelnemers.

lees verder
BMHK folder

Uw postcode
{{regionData.adres}}
{{regionData.telefoonLabel}}
{{regio.onderzoek}}
{{regionData.emailContactFormulierLabel}}
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.