Vrouw van de doelgroep bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Beoordeling en uitslag

stap 4
Beoordeling en uitslag

Binnen 4 weken na het maken van het uitstrijkje of het nemen van de zelfafnameset ontvangt u een brief met de uitslag.

Beoordeling

In het laboratorium worden het uitstrijkje en de zelfafnameset onderzocht op HPV. Als dit virus aanwezig is, dan wordt het uitstrijkje ook meteen beoordeeld op afwijkende cellen. Alleen door dit celonderzoek weten we of verder onderzoek bij de gynaecoloog nodig is. De zelfafnameset test alleen op HPV en niet op afwijkende cellen. Wordt er HPV gevonden? Dan is het alsnog nodig om een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk te laten maken om te beoordelen op afwijkende cellen.

De uitslag

Binnen 4 weken na het maken van het uitstrijkje of het nemen van de zelfafnameset ontvangt u een brief met de uitslag. Welke uitslagen zijn er mogelijk:

 • Geen HPV
  Als er geen HPV gevonden is, betekent het dat u geen verhoogd risico heeft op baarmoederhalskanker. Verder onderzoek is niet nodig. Bij de volgende uitnodi­gingsronde kunt u weer meedoen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
 • Wel HPV, geen afwijkende cellen
  Er zijn geen afwijkende cellen gevonden. Dat betekent dat er geen aanwijzingen zijn voor baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan. Er is wel HPV gevonden. Meestal ruimt het lichaam dit virus binnen 2 jaar zelf weer op. Als dit niet gebeurt dan kunnen de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Daarom is het belangrijk dat u over 6 maanden nog een keer een uitstrijkje laat maken ter controle. Er wordt dan gekeken of de cellen in uw baarmoederhals nog steeds gezond zijn.
 • HPV en afwijkende cellen
  Omdat er afwijkende cellen zijn gevonden, is het goed om u verder te laten onderzoeken door de gynaecoloog. Tijdens dit vervolgonderzoek kijkt de gynaecoloog of behandeling nodig is.
 • Niet goed te beoordelen
  Het uitstrijkje was niet goed te beoordelen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er te weinig cellen waren of doordat er te veel bloed in het uitstrijkje zat. Er is een nieuw uitstrijkje nodig. Maak hiervoor een afspraak met de huisarts ongeveer 6 weken na uw eerste uitstrijkje.

Veelgestelde vragen

 • Het uitstrijkje gaat naar een laboratorium. Daar wordt het getest op het humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje ook meteen beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Dan kunnen afwijkende cellen ontstaan. Dit kan na lange tijd leiden tot baarmoederhalskanker.

 • De zelfafnameset test alleen op HPV en niet op afwijkende cellen. Wordt er HPV gevonden? Dan is het alsnog nodig om een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk te laten maken om te beoordelen op afwijkende cellen.

 • U ontvangt de uitslag binnen 4 weken per brief.

  • Uitslag uitstrijkje: U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje.
  • Uitslag zelfafnameset: Alleen u ontvangt de uitslag. De huisarts ontvangt de uitslag niet vanwege privacy redenen en omdat u de aanvrager van het onderzoek bent.

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.