Vrouw van de doelgroep bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vervolgonderzoek

stap 5
Vervolgonderzoek

Als u HPV en afwijkende cellen heeft, wordt u doorverwezen naar de gynaecoloog. U heeft een verhoogd risico op baarmoederhalskanker.

Verder onderzoek bij de gynaecoloog

Heeft u deze uitslag gekregen, dan is het belangrijk dat u zich verder laat onderzoeken bij de gynaecoloog. De gynaecoloog kijkt hoe ernstig de afwijkingen zijn in de baarmoederhals. Zo kan de gynaecoloog zien of en welke behandeling nodig is.

Een enkele keer gaat het om baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker vaak beter worden behandeld. En zijn de gevolgen meestal minder ernstig.

Doorverwijzing

Maak een afspraak bij de huisarts voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Uw huisarts kan u meer vertellen over de uitslag.

De gynaecoloog kijkt naar de baarmoederhals om beter te weten wat er aan de hand is. Het kan zijn dat er bij de eerste afspraak tijdens het onderzoek meteen een stukje weefsel wordt afgenomen.. Het weefsel wordt verder onderzocht om te kijken hoe ernstig de afwijkende cellen zijn. En of verdere behandeling nodig is.

 

Veelgestelde vragen

  • Een vervolgonderzoek bij de gynaecoloog valt niet binnen het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De kosten van dit onderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.