Man en vrouw bekijken gebruiksaanwijzing ontlastingstest bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben. Wilt u weten hoe het bevolkingsonderzoek darmkanker gaat? In onderstaand filmpje volgen we de heer Verweij die voor het eerst meedoet.

Waarom dit onderzoek?

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk

Bewezen effectief

2.312.606 uitnodigingen

Het aantal mannen en vrouwen dat in 2021 een uitnodiging ontving voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

1.632.493 cliënten

Het aantal mannen en vrouwen die in 2021 deelnamen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.

74.309 doorverwijzingen

Het aantal cliënten die in 2021 na deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker zijn doorverwezen voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Dit is 4,6%.

2.790 diagnoses

In totaal werden bij de in 2021 uitgenodigde deelnemers 2.790 darmkankers en 16.878 keer een voorstadium van darmkanker gevonden.

lees verder
Man bekijkt de paarse envelop met uitnodiging bevolkingsonderzoek darmkanker

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.