De uitnodiging

stap 1
De uitnodiging
Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit een ontlastingstest die u zelf kunt doen. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke 2 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deelname is gratis. Wij nodigen u uit op basis van uw geboortejaar.

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

Komt u voor het eerst in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek darmkanker? Dan ontvangt u eerst een brief (vooraankondiging) waarin we u informatie geven over het bevolkingsonderzoek darmkanker. Drie weken later ontvangt u de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Onderaan deze pagina kunt u uw geboortejaar invullen om te zien wanneer u een uitnodiging ontvangt.

Klachten

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met darmkanker? Ziet u bloed in uw ontlasting? Heeft u bijvoorbeeld lange tijd last van verstopping of diarree zonder duidelijke oorzaak? Of krijgt u darmklachten? Wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak een afspraak met uw huisarts.

Veelgestelde vragen

  • U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker in het jaar dat u 55 jaar oud wordt.  Daarna ontvangt u iedere 2 jaar een uitnodiging tot en met 75 jaar.

  • De meeste (voorstadia van) darmkanker worden gevonden bij mensen van 55 jaar of ouder. Daarom is het bevolkingsonderzoek voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.

  • Als mensen op hun 75e jaar voor het laatst hebben meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is de kans klein dat zich binnen 10 jaar darmkanker ontwikkelt. Poliepen, het voorstadium van darmkanker, groeien namelijk heel langzaam.

  • Wij krijgen de gegevens van de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente geeft uw naam, adres en geboortedatum aan ons door. Wie niet staat ingeschreven bij een gemeente ontvangt geen uitnodiging.

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.