DK folder

De uitnodiging

stap 1
De uitnodiging
Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit een ontlastingstest die u zelf kunt doen. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke 2 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deelname is gratis.

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, tenzij er vervolgonderzoek heeft plaatsgevonden na een ongunstige uitslag.

U ontvangt eerst een brief (vooraankondiging) waarin we u informatie geven over het bevolkingsonderzoek. Drie weken later ontvangt u de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Wilt u meer informatie over uw uitnodiging? Neem dan contact op met onze informatielijn.

Bij klachten naar de huisarts

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met darmkanker? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ziet u bloed in uw ontlasting?
  • Heeft u bijvoorbeeld lange tijd last van verstopping of diarree zonder duidelijke oorzaak?
  • Of krijgt u darmklachten?

Wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak een afspraak met uw huisarts.

 

 

Veelgestelde vragen

U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker binnen een jaar na uw 55ste verjaardag. Daarna ontvangt u iedere 2 jaar een uitnodiging tot en met 75 jaar.

De meeste (voorstadia van) darmkanker worden gevonden bij mensen van 55 jaar of ouder. Daarom is het bevolkingsonderzoek voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.

Als mensen op hun 75e jaar voor het laatst hebben meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is de kans klein dat zich binnen 10 jaar darmkanker ontwikkelt. Poliepen, het voorstadium van darmkanker, groeien namelijk heel langzaam.

Wij krijgen de gegevens van de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente geeft uw naam, adres en geboortedatum aan ons door. Wie niet staat ingeschreven bij een gemeente ontvangt geen uitnodiging.

Uw postcode
{{regionData.adres}}
{{regionData.telefoonLabel}}
{{regio.onderzoek}}
{{regionData.emailContactFormulierLabel}}
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.