DK Folder 2021

Beoordeling en uitslag

stap 4
Beoordeling en uitslag
Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt de ontlastingstest opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker. Als er bloed wordt gevonden, dan is vervolgonderzoek nodig.

De uitslag

U krijgt binnen tien werkdagen een brief met de uitslag. Welke uitslag is mogelijk?

  • Er is geen vervolgonderzoek nodig
    Als u over twee jaar nog geen 76 jaar bent, krijgt u weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

  • Er is vervolgonderzoek nodig
    Er is bloed in uw ontlasting gevonden. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen of darmkanker. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Daarom is vervolgonderzoeknodig. In het ziekenhuis wordt onderzocht wat de oorzaak is.
    In de uitslagbrief staat een afspraak voor een intakegesprek in het ziekenhuis. In dat gesprek krijgt u uitleg over een kijkonderzoek in uw dikke darm. Meer informatie over het kijkonderzoek vindt u op www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl

Uw huisarts ontvangt niet automatisch bericht van uw uitslag. Op uw verzoek sturen wij de huisarts bericht bij een ongunstige uitslag. U moet hiervoor zelf de gegevens van uw huisarts aan ons doorgeven. Dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek of neem contact op met de informatielijn.

Geen uitslag bekend

Het is ook mogelijk dat er nog geen uitslag bekend is. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. U krijgt dan het verzoek om opnieuw de ontlastingstest uit te voeren.

 

 

Veelgestelde vragen

U bent als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek de aanvrager van de ontlastingstest, dus u krijgt van ons de uitslag. Op uw verzoek sturen wij uw huisarts bericht, wanneer er vervolgonderzoek nodig is. Uw huisarts ontvangt dan ook een bericht als u bij een ongunstige uitslag niet reageert op de verwijzing naar het ziekenhuis. U moet hiervoor zelf de gegevens van uw huisarts aan ons doorgeven. Dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek of neem contact op met de informatielijn.

Zoals elk medisch onderzoek geeft het bevolkingsonderzoek geen 100% zekerheid. Er is altijd een kans dat darmkanker niet ontdekt wordt. 

Ziet u bloed in uw ontlasting? Of krijgt u darmklachten? Heeft u bijvoorbeeld lange tijd last van verstopping of diarree zonder duidelijke oorzaak? Wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak een afspraak met uw huisarts.

Uw postcode
{{regionData.adres}}
{{regionData.telefoonLabel}}
{{regio.onderzoek}}
{{regionData.emailContactFormulierLabel}}
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.