BMHK folder 2021
stap 3
Het onderzoek
Heeft u een uitnodiging gehad van de screeningsorganisatie voor het bevolkingsonderzoek en wilt u meedoen? U kunt een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Vindt u dit vervelend dan kunt u een zelfafnameset aanvragen. 

Uitstrijkje

U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De 2 stickers met uw persoonsgegevens op de brief zijn nodig voor het onderzoek.

Meestal doet een doktersassistent het onderzoek. Zij stelt u eerst een paar vragen. Daarna kleedt u zich van onderen uit. De doktersassistent onderzoekt u met een speciaal instrument: de eendenbek. Deze doet zij voorzichtig in uw vagina. Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baar­moederhals. Deze doet ze in een potje dat zij opstuurt naar het laboratorium. De afspraak duurt ongeveer 10 minuten. Binnen 4 weken ontvangt u per brief de uitslag.

Zelfafnameset

Met de zelfafnameset kunt u thuis meedoen met het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset is een gemakkelijke manier om te onderzoeken of u HPV heeft. U krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. Hierin ziet en leest u stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. Met de zelfafnameset neemt u eenvoudig zelf thuis vaginaal materiaal af. Dit stuurt u naar het laboratorium. In het laboratorium wordt de zelfafnameset onderzocht op HPV. De zelfafnameset test alleen op HPV. Als in de zelfafnameset HPV wordt gevon­den, moet u een uitstrijkje laten maken bij de huisartspraktijk. Alleen met een uitstrijkje kunnen we beoordelen of u afwijkende cellen heeft.

Aanvragen zelfafnameset
U kunt de zelfafnameset aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiD. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn. Na deelname ontvangt u binnen 4 weken een brief met de uitslag

 

 

Veelgestelde vragen

In de meeste praktijken maakt een vrouwelijke doktersassistent of huisarts het uitstrijkje. Kan dit niet bij uw huisartsenpraktijk en wilt u dit wel graag? Neem dan zelf contact op met een andere huisartsenpraktijk. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de informatielijn. Het telefoonnummer vindt u op de uitnodigingsbrief.

Ja, het bevolkingsonderzoek bij de huisartsenpraktijk is gratis. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen.

Worden er afwijkende cellen in het uitstrijkje gevonden? Dan is het belangrijk om u verder te laten onderzoeken door de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bij de gynaecoloog is geen bevolkingsonderzoek meer. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen risico. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

De zelfafnameset kan niet gebruikt worden tijdens menstruatie of bij ongewone bloedingen. Maar als er door de afname een beetje bloed aan de zelfafnameset zit, is dat niet erg. U kunt de zelfafnameset gewoon opsturen.

Uw postcode
{{regionData.adres}}
{{regionData.telefoonLabel}}
{{regio.onderzoek}}
{{regionData.emailContactFormulierLabel}}
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.