Het onderzoek

stap 3
Het onderzoek

Heeft u een uitnodiging gehad van de screeningsorganisatie voor het bevolkingsonderzoek en wilt u meedoen? Dan kunt u het volgende doen.

Uitstrijkje

U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De 2 stickers met uw persoonsgegevens op de brief zijn nodig voor het onderzoek.

Meestal doet een doktersassistent het onderzoek. Zij stelt u eerst een paar vragen. Daarna kleedt u zich van onderen uit. De doktersassistent onderzoekt u met een speciaal instrument: de eendenbek. Deze doet zij voorzichtig in uw vagina. Met een borsteltje haalt ze wat cellen van de baar­moederhals. Deze doet ze in een potje dat zij opstuurt naar het laboratorium. De afspraak duurt ongeveer 10 minuten.

Zelfafnameset

Vindt u het vervelend om een uitstrijkje te laten maken? Dan kunt u een zelfafnameset aanvragen. Dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiD. U kunt ook contact opnemen met uw regionale screeningsorganisatie. U krijgt de zelfafnameset binnen 14 dagen thuis gestuurd.

Veelgestelde vragen

  • In de meeste praktijken maakt een vrouwelijke doktersassistent of huisarts het uitstrijkje. Kan dit niet bij uw huisartsenpraktijk en wilt u dit wel graag? Neem dan zelf contact op met een andere huisartsenpraktijk. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw regionale screeningsorganisatie. Het telefoonnummer vindt u op de uitnodigingsbrief.

  • Ja, het bevolkingsonderzoek bij de huisartsenpraktijk is gratis. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen.

    Worden er afwijkende cellen in het uitstrijkje gevonden? Dan is het belangrijk om u verder te laten onderzoeken door de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bij de gynaecoloog is geen bevolkingsonderzoek meer. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen risico. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.