Skip to Content
Vrouw van de doelgroep bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Wel of niet meedoen

stap 2
stap 2
Wel of niet meedoen

U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Net als bij ieder medisch onderzoek heeft ook het bevolkingsonderzoek voordelen en nadelen. De overheid biedt dit bevolkingsonderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn.

Meedoen

In uw uitnodigingsbrief staat wat u moet doen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ook leest u hoe het onderzoek gaat. 

Niet of later meedoen

U kunt niet meedoen als u zwanger of net bevallen bent. Er zijn ook andere medische redenen om (nog) niet mee te doen. Bijvoorbeeld wanneer uw baarmoederhals is verwijderd. Bij twijfel, adviseren we u te overleggen met uw huisarts.

Later meedoen of afmelden? U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook bellen met de Informatielijn of een e-mail sturen naar de screeningsorganisatie in uw regio. We verwerken uw afmelding anoniem: uw naam wordt niet gebruikt.

Heeft u zich om een niet-medische reden afgemeld en u wilt u later toch weer meedoen? Dat is mogelijk. U kunt dit doorgeven via Mijn Bevolkingsonderzoek of neem contact op met uw regionale screeningsorganisatie.

Bij klachten naar huisarts

Heeft u klachten zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Maak dan een afspraak met uw huisarts.

Veelgestelde vragen

  • Ja, dat kan. We kunnen u afmelden, zodat u in de toekomst geen uitnodiging meer voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ontvangt. U kunt zich afmelden via Mijn Bevolkingsonderzoek op onze website met uw DigiD. Ook kunt ook contact opnemen met uw regionale screeningsorganisatie. Dan ontvangt u een afmeldformulier. Om u definitief af te melden hebben wij uw handtekening nodig.

  • Ja, dat kan. Neem contact op met uw regionale screeningsorganisatie. Zij kunnen u een nieuwe uitnodiging opsturen.

  • Nee, dat kan niet. Als er bloed in het uitstrijkje zit, kan het niet goed beoordeeld worden.

  • Transmannen en transvrouwen die op basis van lichamelijke kenmerken en leeftijd in aanmerking komen voor de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker (en/ of borstkanker), kunnen hieraan (blijven) deelnemen. Op de website van het RIVM leest u hoe de deelname aan de bevolkingsonderzoeken borstkanker en baarmoederhalskanker voor transgenders geregeld is.

  • We adviseren u om niet deel te nemen als u zwanger bent of net bevallen. Bij twijfel overlegt u met de huisarts. Wilt u later meedoen of zich afmelden? Ga dan naar Mijn Bevolkingsonderzoek en log in met uw DigiD. 

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.