De uitnodiging

stap 1
De uitnodiging
Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging. Deelname is gratis. Wij nodigen u uit op basis van uw geboortejaar. U ontvangt uw uitnodigingsbrief rond uw verjaardag.

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

Bent u tussen de 30 en 60 jaar, dan ontvangt u elke 5 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u 40 of 50 jaar en komt uit het onderzoek dat u geen HPV heeft? Dan ontvangt u 10 jaar later weer een nieuwe uitnodiging. Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt u vijf jaar later opnieuw uitgenodigd. Dit geldt ook voor vrouwen van 60 jaar waar HPV gevonden wordt. Zij krijgen op hun 65ste jaar nogmaals een uitnodiging. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Onderaan deze pagina kunt u uw geboortejaar invullen om te zien wanneer u een uitnodiging ontvangt.

Het uitstrijkje

Op de uitnodigingsbrief zitten twee barcodestickers. De stickers zijn nodig voor het onderzoek bij de huisartsenpraktijk.

  • U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de brief mee naar de afspraak. Anders kan er geen uitstrijkje worden gemaakt.
  • Laat het uitstrijkje maken op een dag dat u niet ongesteld bent.
  • Een volle blaas of darm kan een vervelend gevoel geven bij het maken van het uitstrijkje. Daarom is het verstandig van tevoren naar de wc te gaan.

De zelfafnameset

Vindt u het vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Lees dan meer over de zelfafnameset op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl.

U kunt de zelfafnameset aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met uw regionale screeningsorganisatie.

Klachten

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met baarmoederhalskanker? Zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Ga dan eerst naar uw huisarts en wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Uitnodiging

Uw geboortejaar
Vul uw geboortejaar in om te kijken in welk jaar u een uitnodiging voor een onderzoek kunt verwachten.

Veelgestelde vragen

  • Bent u de brief kwijt of is deze beschadigd? Op Mijn Bevolkingsonderzoek kunt u opnieuw uw uitnodigingsbrief aanvragen. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met uw regionale screeningsorganisatie.

  • U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar. Vul hier uw geboortejaar in om te kijken in welk jaar u een uitnodiging voor een onderzoek kunt verwachten. 

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.