Vrouw van de doelgroep bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

De uitnodiging

stap 1
De uitnodiging

Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging. Deelname is gratis. Wij nodigen u uit op basis van uw geboortejaar. U ontvangt uw uitnodigingsbrief rond uw verjaardag.

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

Bent u tussen de 30 en 60 jaar, dan ontvangt u elke 5 jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u 40 of 50 jaar en komt uit het onderzoek dat u geen HPV heeft? Dan ontvangt u 10 jaar later weer een nieuwe uitnodiging. Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt u vijf jaar later opnieuw uitgenodigd. Dit geldt ook voor vrouwen van 60 jaar waar HPV gevonden wordt. Zij krijgen op hun 65ste jaar nogmaals een uitnodiging. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Onderaan deze pagina kunt u uw geboortejaar invullen om te zien wanneer u een uitnodiging ontvangt. U beslist zelf of u wel of niet meedoet met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

Uitnodiging kwijt?

Bent u de uitnodigingsbrief kwijt of is deze beschadigd? Op Mijn Bevolkingsonderzoek kunt u opnieuw uw uitnodigingsbrief aanvragen. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.

Let op!

In de tweede screeningsronde worden cliënten die in de eerste screeningsronde 40 of 50 jaar waren en een HPV-negatieve uitslag hadden niet uitgenodigd (10-jaarsinterval) voor deelname. Cliënten van 40 of 50 jaar die een HPV-positieve uitslag hadden of niet hebben deelgenomen, worden wel uitgenodigd voor deelname en volgen daarmee de 5- jaarlijkse interval.

Dat betekent dat iemand uit 1970 met een uitslag HPV negatief pas weer in 2030 een nieuwe uitnodiging ontvangt en niet in 2025 zoals nu in de geboortejaarchecker staat.

Uw geboortejaar
Vul uw geboortejaar in om te kijken in welk jaar u een uitnodiging voor een onderzoek kunt verwachten.

Het uitstrijkje

Op de uitnodigingsbrief zitten twee barcodestickers. De stickers zijn nodig voor het onderzoek bij de huisartsenpraktijk.

  • U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de brief mee naar de afspraak. Anders kan er geen uitstrijkje worden gemaakt.
  • Laat het uitstrijkje maken op een dag dat u niet ongesteld bent.
  • Een volle blaas of darm kan een vervelend gevoel geven bij het maken van het uitstrijkje. Daarom is het verstandig van tevoren naar de wc te gaan.

De zelfafnameset

Vindt u het vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Lees dan meer over de zelfafnameset op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl.

U kunt de zelfafnameset aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.

Bij klachten naar de huisarts

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met baarmoederhalskanker? Zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Ga dan eerst naar uw huisarts en wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Deelname transmannelijke en genderdiverse mensen

Transmannelijke en genderdiverse mensen die op basis van lichamelijke kenmerken en leeftijd in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, kunnen hieraan deelnemen.

Hiervoor is de folder bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor transmannelijke en genderdiverse mensen ontwikkeld. In deze folder vindt u informatie over deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor transmannelijke en genderdiverse mensen.

Veelgestelde vragen

  • Bent u de brief kwijt of is deze beschadigd? Op Mijn Bevolkingsonderzoek kunt u opnieuw uw uitnodigingsbrief aanvragen. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.

  • U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar. Vul hier uw geboortejaar in om te kijken in welk jaar u een uitnodiging voor een onderzoek kunt verwachten. 

  • Dan is het nog steeds belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen. De HPV-vaccinatie beschermt je tegen baarmoederhalskanker, maar niet volledig. Je ontvangt de eerste uitnodiging rond jouw 30e verjaardag.

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.