Vrouw van de doelgroep bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

De uitnodiging

stap 1
De uitnodiging

Vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen iedere 5 jaar een uitnodiging. Deelname is gratis. Wij nodigen u uit op basis van uw geboortejaar. U ontvangt uw uitnodigingsbrief rond uw verjaardag.

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

We nodigen mensen tussen 30 en 60 jaar, vijf keer uit voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daardoor is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent. Bijvoorbeeld als bij uw vorige deelname HPV(humaan papillomavirus) was gevonden, of als u een keer niet heeft meegedaan. Bij klachten is het erg belangrijk om naar de huisarts te gaan. Wacht niet tot de volgende uitnodiging.

Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Onderaan deze pagina kunt u uw geboortejaar invullen om te zien wanneer u een uitnodiging ontvangt. U beslist zelf of u wel of niet meedoet met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

HPV gevaccineerd?

Heeft u als tiener de HPV-vaccinatie gehad, dan is het nog steeds belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker mee te doen.
De HPV-vaccinatie beschermt tegen de 2 typen HPV die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de HPV-vaccinatie bent u dus beter beschermd tegen baarmoederhalskanker. Maar het is geen 100% bescherming.

U ontvangt de eerste uitnodiging rond uw 30e verjaardag. Lees hier meer over de HPV-vaccinatie en deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Uitnodiging kwijt?

Bent u de uitnodigingsbrief kwijt of is deze beschadigd? Op Mijn Bevolkingsonderzoek kunt u opnieuw uw uitnodigingsbrief aanvragen. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.

Let op!

In de tweede screeningsronde worden cliënten die in de eerste screeningsronde 40 of 50 jaar waren en een HPV-negatieve uitslag hadden niet uitgenodigd (10-jaarsinterval) voor deelname. Cliënten van 40 of 50 jaar die een HPV-positieve uitslag hadden of niet hebben deelgenomen, worden wel uitgenodigd voor deelname en volgen daarmee de 5-jaarlijkse interval.

Dat betekent dat iemand uit 1970 met een uitslag HPV negatief pas weer in 2030 een nieuwe uitnodiging ontvangt en niet in 2025 zoals nu in de geboortejaarchecker staat.

Uw geboortejaar
Vul uw geboortejaar in om te kijken in welk jaar u een uitnodiging voor een onderzoek kunt verwachten.

Het uitstrijkje

Op de uitnodigingsbrief zitten twee barcodestickers. De stickers zijn nodig voor het onderzoek bij de huisartsenpraktijk.

  • U maakt zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Neem de brief mee naar de afspraak. Anders kan er geen uitstrijkje worden gemaakt.
  • Laat het uitstrijkje maken op een dag dat u niet ongesteld bent.
  • Een volle blaas of darm kan een vervelend gevoel geven bij het maken van het uitstrijkje. Daarom is het verstandig van tevoren naar de wc te gaan.

De zelfafnameset

Vindt u het vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Lees dan meer over de zelfafnameset op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl.

U kunt de zelfafnameset aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.

Bij klachten naar de huisarts

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met baarmoederhalskanker? Zoals ongewone afscheiding of onverwacht bloedverlies? Ga dan eerst naar uw huisarts en wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Deelname transgender mensen en mensen met een geslachtsregistratie X/O

Bevolkingsonderzoek Nederland verstuurt de uitnodigingen voor de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker op basis van de gegevens zoals die bekend zijn bij de burgerlijke stand bij de gemeente.

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker geldt dat alle mensen in de leeftijd van 55 t/m 75 jaar worden uitgenodigd, hierbij speelt de geslachtsregistratie geen rol.

Transgender mensen en mensen met een geslachtsregistratie X/O die op basis van lichamelijke kenmerken en leeftijd in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en borstkanker kunnen hieraan deelnemen. Hiervoor is de folder Uw geslachtsregistratie en de bevolkingsonderzoeken naar kanker ontwikkeld. In deze folder vindt u informatie over deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en borstkanker voor transgender mensen en mensen met een X/O geslachtsregistratie.

Wilt u meer informatie over het aanmeldproces, kijk dan op de pagina genderdiversiteit. Hier is ook het aanmeldformulier opgenomen, waarmee u zich kan aanmelden voor de gewenste bevolkingsonderzoeken.

Veelgestelde vragen

  • Bent u de brief kwijt of is deze beschadigd? Op Mijn Bevolkingsonderzoek kunt u opnieuw uw uitnodigingsbrief aanvragen. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.

  • U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar. Vul hier uw geboortejaar in om te kijken in welk jaar u een uitnodiging voor een onderzoek kunt verwachten. 

  • Ja, het is dan nog steeds belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. De HPV-vaccinatie beschermt tegen de 2 typen HPV die het vaakst baarmoederhalskanker veroorzaken. Er zijn echter ook nog andere HPV-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Met de HPV-vaccinatie bent u grotendeels beschermd tegen baarmoederhalskanker. Ook als u gevaccineerd bent tegen HPV, heeft u nog steeds een kleine kans om baarmoederhalskanker te krijgen. Daarom is het belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Vanaf uw 30e krijgt u hiervoor een uitnodiging.

Uw postcode
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.