BK Folder 2021

Beoordeling en uitslag

stap 5
Beoordeling en uitslag
De röntgenfoto’s worden bekeken door 2 radiologen. Dat doen ze apart van elkaar. Radiologen zijn gespecialiseerd in het ontdekken van afwijkingen op röntgenfoto’s. Een afwijking kan het begin zijn van borstkanker. Als u al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, vergelijkt de radioloog de nieuwe foto’s met de eerder gemaakte foto's.

De uitslag

Binnen 10 werkdagen versturen we een brief met de uitslag. Welke uitslag is mogelijk?

  • Geen afwijking gevonden
    Er zijn op de röntgenfoto’s geen aanwijzingen gevonden voor borstkanker. U kunt over 2 jaar (dit kan tijdelijk later zijn) weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Het onderzoek biedt geen volledige zekerheid. Er is een kans dat borstkanker niet ontdekt wordt. Ook kan borstkanker ontstaan tussen 2 onderzoeken in. Krijgt u klachten aan uw borsten? Neem dan contact op met uw huisarts.
  • Niet genoeg informatie
    De röntgenfoto's geven niet genoeg informatie voor een goede beoordeling. Er is verder onderzoek nodig in het ziekenhuis. Dat kan bijvoorbeeld een extra röntgenfoto of een echografie zijn. In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Van elke 10 vrouwen met deze uitslag, hebben ongeveer 9 vrouwen geen borstkanker.
  • Een afwijking gezien
    Er is op de röntgenfoto’s een afwijking gezien die borstkanker kan zijn. Er is vervolgonderzoek nodig in het ziekenhuis. Dat kan een röntgenfoto of een echografie zijn. In de meeste gevallen wordt ook een klein stukje weefsel uit de borst gehaald. Dat hoeft nog niet te betekenen dat u borstkanker heeft. Van elke 10 vrouwen met deze uitslag, hebben ongeveer 5 vrouwen geen borstkanker.

 

Veelgestelde vragen

Als er iets verdachts te zien is op de foto’s, neemt uw huisarts contact met u op. U kunt verder onderzoek laten doen in het ziekenhuis.

Neem contact op met de informatielijn.

We versturen de uitslag binnen 10 werkdagen per brief.

Uw postcode
{{regionData.adres}}
{{regionData.telefoonLabel}}
{{regio.onderzoek}}
{{regionData.emailContactFormulierLabel}}
Vul uw postcode in om de contactgegevens voor uw regio te krijgen.