Skip to Content

Een 9,1 voor het bevolkingsonderzoek darmkanker

Cliënten geven een 9,1 aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dat blijkt uit het landelijke cliënttevredenheidsonderzoek (CTO) dat de vijf screeningsorganisaties in het najaar van 2020 hebben laten uitvoeren. In deze infographic hebben wij de belangrijkste resultaten van het onderzoek op een rijtje gezet. 

Cliënten zijn tevreden over het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het proces van uitnodiging tot het moment van de uitslag wordt beoordeeld met een 9,1. Cliënten met een ongunstige uitslag zijn iets minder tevreden dan cliënten met een gunstige uitslag (8,8 versus 9,1). Dat blijkt uit het landelijke cliënttevredenheidsonderzoek (CTO) dat de vijf screeningsorganisaties in het najaar van 2020 hebben laten uitvoeren.

Onderzoeksopzet
Het was de derde keer dat de tevredenheid van cliënten van het bevolkingsonderzoek darmkanker (dat in 2014 van start ging) werd gemeten. Cliënten die een gunstige uitslag hadden werd gevraagd naar hun feedback op het hele proces van het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Daarnaast hebben we cliënten specifiek bevraagd over de uitnodigingsset (paarse envelop) en het vervolgonderzoek na een ongunstige uitslag. Ruim 1.800 mannen en vrouwen deden mee aan het onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau MarketResponse.

Belangrijkste resultaten
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt als zeer belangrijk ervaren, door zowel deelnemers als niet-deelnemers. Mensen die niet meedoen, zijn veelal al onder behandeling bij een MDL-arts. 
Cliënten vinden de informatievoorziening bij de uitnodiging duidelijk, begrijpelijk en volledig. De uitnodigingsset (paarse envelop) als geheel wordt met een 8,9 beoordeeld. De informatie was duidelijk en de ontlastingstest was eenvoudig uit te voeren.
Als er vervolgonderzoek nodig is, veroorzaakt dit spanning en roept dit vragen op. Hierdoor beoordelen cliënten die worden doorverwezen met name de uitslagbrief iets minder goed. Ze vinden het fijn dat er meteen al een afspraak staat gepland voor het gesprek over het vervolgonderzoek en dat die afspraak eventueel eenvoudig te verzetten is.

In deze infographic hebben wij de belangrijkste resultaten van het onderzoek op een rijtje gezet.