De uitnodiging
Wanneer ontvangt u een uitnodiging?
De screeningsorganisatie stuurt u een uitnodiging. De uitnodiging ontvangt u 2 tot 3 weken voor het onderzoek. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. U wordt uitgenodigd in een onderzoekscentrum in de buurt van uw woonplaats. Wilt u weten wanneer we bij u in de buurt zijn? Kijk dan in het overzicht 'waar staan onze onderzoekscentra'.
Verlate uitnodiging
Het is voorlopig niet mogelijk om cliënten elke 2 jaar uit te nodigen. Dit komt door een tekort aan personeel. Dit is de reden dat u later een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker ontvangt.
Gelijk aanbod
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle cliënten in Nederland gelijk zijn. Een gelijk aanbod is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten cliënten (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat uw onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat u langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.
Afspraak maken, wijzigen of afzeggen
Als u een uitnodiging heeft ontvangen, kunt u zelf een afspraak maken, verzetten of afzeggen. Dit kunt u doen via het cliëntportaal Mijn Bevolkingsonderzoek. U bent welkom in één van onze onderzoekscentra. Vergeet u niet de uitnodigingsbrief in te vullen en mee te nemen naar de afspraak.
Heeft u nog vragen? Of heeft u een uitnodiging ontvangen en lukt het niet om de afspraak te maken, verzetten of af te zeggen? Neem dan contact op met onze informatielijn.
Bij klachten naar de huisarts
Als u klachten heeft, of een van de volgende veranderingen ziet of voelt, vraag dan uw huisarts om advies. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Wacht bij klachten dus niet op de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek en maak geen afspraak in het onderzoekscentrum.
- U voelt een knobbeltje, zwelling of verharding in uw borst
- U ziet of voelt een bult op uw borst
- U heeft deukjes of kuiltjes in uw borst
- De huid van uw borst heeft putjes en ziet eruit als een sinaasappelschil
- Een wondje aan uw borst dat slecht geneest
- Roodheid, schilfering of intrekking van een tepel
- Er komt bloed of groen, bruin, melkachtig of waterig vocht uit een tepel
- U voelt een zwelling in uw oksel
- Uw borst is rood en voelt warm aan
- Uw borst voelt anders aan dan normaal
- De vorm of grootte van uw borst verandert
Wacht in deze gevallen niet op de uitnodiging van het bevolkingsonderzoek en neem contact op met uw huisarts.
Veelgestelde vragen
Ik ben mijn uitnodiging kwijt. Wat moet ik doen?
Neem contact op met de Bevolkingsonderzoek Nederland.
Ik heb geen uitnodiging gekregen. Hoe kan dit?
U krijgt alleen een uitnodiging als u bij de gemeente staat ingeschreven. De gemeente geeft uw naam, adres en geboortedatum aan ons door.
Staat u niet ingeschreven bij een gemeente?
Dan krijgt u geen uitnodiging.
Staat u wel ingeschreven bij een gemeente, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen?
Neem dan contact met ons op.
Waarom zie ik twee ‘folders bevolkingsonderzoek borstkanker 2024’ staan bij ‘Aanvullende informatie’?
Cliënten die we voor de eerste keer uitnodigen krijgen de ‘uitgebreide’ uitnodigingsfolder (16 pagina’s). Cliënten die we al vaker hebben uitgenodigd krijgen de standaard uitnodigingsfolder (8 pagina’s). De inhoud van beide folders is op elkaar afgestemd en sluiten aan bij de uitnodigingsbrieven.
Ik ben verhuisd. Wat moet ik doen?
U hoeft niets te doen. We ontvangen vlak voor de start van een nieuwe onderzoeksronde alle correcte adressen van de gemeente. Dus als u ervoor zorgt dat u in uw nieuwe gemeente staat ingeschreven, ontvangt u automatisch weer een uitnodiging voor de volgende ronde (als u nog in de leeftijdscategorie valt).
Ik wil mijn afspraak verzetten. Hoe moet dat?
Dat kan via Mijn Bevolkingsonderzoek. U kunt ook contact opnemen met de informatielijn.
Waarom worden cliënten niet meer 24 uur van tevoren gebeld, met vragen over hun gezondheid?
Met ingang van 3 augustus 2020 worden cliënten een dag voor het onderzoek niet meer gebeld met de vraag of zij of hun familie corona-gerelateerde klachten hebben.
Waarom word ik in een andere plaats uitgenodigd voor het borstonderzoek? Voorheen kon ik het onderzoek laten doen in een mobiel onderzoekscentrum in mijn eigen woonplaats.
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio.
Om de regionale verschillen te verkleinen, hebben wij de inzet van de mobiele onderzoekscentra anders ingepland. Daardoor vindt uw onderzoek op een andere locatie plaats.
Het voordeel hiervan is dat u minder lang hoeft te wachten op het borstonderzoek. Het kan echter wel betekenen dat u verder en langer moeten reizen naar het onderzoekscentrum dan u gewend bent.
Klik hier voor de lijst met plaatsen waar we cliënten op een andere locatie uitnodigen voor het onderzoek.