Evaluatie audits pathologie

28 juni 2022
In samenspraak met NVVP bestuur, CKBU (commissie kwaliteit NVVP), BVO Nederland en RIVM, hebben de RCP in maart 2022 een enquête gehouden onder collega’s en kwaliteit functionarissen van pathologie afdelingen in Nederland die participeren in het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Doel van de enquête

Het doel was om het draagvlak te verkennen voor de BVO DK audits en waar mogelijk verdere verbeteringen in de auditcyclus aan te brengen. We hebben met gestructureerde vragen en daarnaast ook mogelijkheden om eigen meningen te geven, geprobeerd om zoveel mogelijk informatie op te halen. Met dank aan allen die gereageerd hebben, willen we op hoofdlijnen de uitkomsten hier benoemen en de richting aangeven hoe wij namens BVO Nederland daarmee verder zouden kunnen gaan. Dat zal gebeuren in nauwe samenspraak met de taakgroep GE-pathologie en het NVVP bestuur.

Achtergrond

De legitimatie voor de BVO DK audits is a priori gelegen in de, voor het RIVM en de minister vereiste, hoge kwaliteit van een bevolkingsonderzoek dat wordt aangeboden aan mensen die geen klachten hebben. Doel is om maximale gezondheidswinst te verkrijgen met minimale negatieve neveneffecten. Van alle professionals en organisaties die participeren in het bevolkingsonderzoek, wordt ook geëist dat aantoonbaar voldaan moet worden aan de gestelde kwaliteitseisen. De kwaliteitseisen voor de pathologie staan in het Protocol voor de toelating en auditing van pathologielaboratoria  en worden jaarlijks geëvalueerd middels een audit.

Samenvatting resultaten

De vragenlijst is verspreid onder alle BVO gecertificeerde pathologen (n=287) en kwaliteitsmedewerkers (n=30). Hiervan hebben 93 personen de vragenlijst ingevuld (responspercentage 29%) met een gelijke verdeling over heel Nederland. Het betreft dus een representatieve steekproef.

De meerderheid van de respondenten (81,7%) beoordeelt de BVO-audits met een 6 of hoger, op een schaal van 0 tot en met 10. Iets meer dan de helft van de respondenten (55%) vindt dat de BVO-audit bijdraagt aan de kwaliteit en uniformiteit van het BVO-proces binnen hun afdeling; 23,3% van de respondenten is hierin neutraal. Onderdelen die het meest bijdragen aan de kwaliteit van de BVO diagnostiek binnen het eigen afdeling zijn de  besprekingen van de landelijke spiegelinformatie data (65%), de themabespreking (66%) en de besprekingen van de rondzendingen (41%). Minder belangrijk vinden de respondenten het meenemen van de LVC conclusies en RVA rapport in de BVO DK audit en de evaluatie van technische en logistieke processen (42%).

Ook de wijze van uitvoering van de audits is uitvoerig aan bod gekomen. De auditteams worden hoog beoordeeld met een 8 gemiddeld (schaal 1-10) waarbij expliciet gevraagd werd naar wijze van auditteren, open sfeer, deskundigheid, openstaan voor feedback en luisteren en verslaglegging. 5% van de geënquêteerden vindt dat de auditteams zich soms niet hielden aan het auditprotocol. Als minder prettig wordt de overlap met andere audits (21x) en de frequentie van audits (17x) ervaren. Bijna alle respondenten (93,5%) geven aan geen specifieke gegevens/informatie te missen binnen de ScreenIT rapportages.

Conclusies en betekenis voor de toekomst

De  RCP herkennen zich in de uitkomsten van de enquête, namelijk dat de gekozen richting van meer op inhoud auditeren (zoals spiegelinformatie en themabesprekingen) breed gedragen wordt en bijdraagt aan de kwaliteit van de BVO diagnostiek op de afdeling. Daarnaast herkent de RCP ook dat de audits voor hen in een open en constructieve sfeer plaatsvinden en dat door de sterke verbetering van het interne kwaliteitssysteem van participerende laboratoria de noodzaak op frequente monitoring van technische en logistieke processen minder aan het worden is. Dat is met name een trend die wij zien sinds de ISO15189 vanaf 2019 verplicht is geworden. Inmiddels worden audits meer op maat uitgevoerd afhankelijk van de continuïteit van de kwaliteit van een afdeling.

Wij zouden graag drie speerpunten voor verbetering  willen aanpakken. Als eerste een betere communicatie over de wettelijk verplichte borging van kwaliteit binnen een bevolkingsonderzoek. Als tweede, een verdere afstemming van omvang en diepgang van de audits in relatie tot de RVA controlebezoeken en beroepsvisitaties. Als derde speerpunt het verder doorvoeren van audits op maat gerelateerd aan de historische evaluatie van uitkomsten van de BVO DK audits van iedere individuele pathologie afdeling.

Op 21 november 2022 in de avond zal tijdens een webinar deze enquête en vervolgacties uitgebreider worden toegelicht.

 

Met collegiale groet namens Bevolkingsonderzoek Nederland,

Karel Kuijpers, dr. Ineke van Lijnschoten, drs. Isabelle Focke-Snieders, dr. Anne Uyterlinde