Uitnodigingen Oekraïense vluchtelingen vanaf 1 december weer van start

08 december 2022

Vanaf 1 december zullen de Oekraïense vluchtelingen weer uitnodigingen ontvangen voor de bevolkingsonderzoeken naar borst- darm- en baarmoederhalskanker. De uitnodigingen werden na besluit van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 1 juni 2022 tijdelijk gestopt. Er kon namelijk op dat moment niet aan een aantal essentiële voorwaarden voor de vluchtelingen worden voldaan. Bijvoorbeeld de voorwaarde om zich goed te informeren over de bevolkingsonderzoeken om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken om deel te nemen aan een onderzoek. Dat is nu aangepast en voor alle drie de bevolkingsonderzoeken zijn er vertalingen gemaakt o.a. in het Oekraïens en Russisch van de informatiematerialen. Op basis van het besluit van de minister van VWS en na overleg tussen Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM, de GGDGHOR en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaan de uitnodigingen dus vanaf 1 december weer van start. De vluchtelingen waarvan de uitnodigingen tussen 1 juni en 1 december zijn opgeschort krijgen deze uitnodiging nu alsnog. 

De informatie- en communicatiematerialen voor Oekraïners zijn te vinden op speciale webpagina’s van het RIVM.

Via een kader in de uitnodigingsbrieven waarin wordt verwezen naar meer informatie in vreemde talen, worden onze cliënten die het Nederlands niet goed machtig zijn ook verwezen naar bovenstaande pagina’s. Naast het Oekraïens (en Russisch) is daar ook informatie te vinden in o.a. het Engels, Turks en Arabisch.

Mocht u hierover vragen hebben, ook als u begeleider of (huis)arts bent van een vluchteling uit Oekraïne, dan kunt u altijd contact opnemen met onze informatielijnen. Klik hier voor de juiste contactinformatie.