Oktober is borstkankermaand

01 oktober 2020

Tijdens de borstkankermaand in oktober wordt ieder jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’ met speciale aandacht voor de rol van naasten en de impact die de ziekte ook op hen heeft. Koningin Maxima opent op 1 oktober de jaarlijkse borstkankermaand.

Maar liefst één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt met borstkanker te maken. Tijdens de borstkankermaand staan we wereldwijd stil bij deze meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. De collega’s van Bevolkingsonderzoek Nederland vervullen dagelijks een belangrijke rol in het vroegtijdig opsporen van borstkanker. Het is betekenisvol werk. En dus steunen wij als Bevolkingsonderzoek Nederland dit jaarlijkse initiatief: oktober is borstkankermaand!

Bevolkingsonderzoek Nederland
Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een van de drie bevolkingsonderzoeken die vanuit onze organisatie worden verzorgd. Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk ontdekken van deze ziekte. Uit de jaarlijkse analyse van het Erasmus MC blijkt dat door dit bevolkingsonderzoek jaarlijks tussen de 850 en 1075 levens worden gered.

Je bent welkom bij ons!
Tijdens deze themamaand geven we graag extra aandacht aan ons werk. Jaarlijks krijgen 1,3 miljoen vrouwen in Nederland de oproep om borstonderzoek te laten verrichten. Daar geven 1 miljoen vrouwen gehoor aan, die zich vervolgens laten onderzoeken op een van onze 69 locaties, die je door heel Nederland vindt. Doordat je helpt bij het zo vroeg mogelijk opsporen van kanker, help je ook echt bij het redden van levens.

We zijn op zoek naar nieuwe collega’s die samen met ons een bijdrage willen leveren aan de vroege opsporing van borstkanker. Röntgenlaboranten met een diploma op zak zijn van harte welkom om te solliciteren. Onze vacatures vind je hier.

Astrid Lubbers werkt in de borstkankerscreening en elke dag levert zij een bijdrage aan de vroege opsporing van borstkanker. Weten of werken bij Bevolkingsonderzoek Nederland iets voor jou is? Bekijk dan onze vacatures.

Omscholen? Dat kan ook bij ons! Meer weten over onze tweejarige opleiding tot mammolaborant? Lees hier verder.

Mammolaborant in opleiding Kelly Versteeg: “We doen écht iets goeds. Het is mooi en verantwoordelijk werk. Ik zou iedereen deze switch aanraden. Elke keer weer de allerbeste foto maken waaruit een duidelijk beeld ontstaat waarmee borstkanker vroegtijdig kan worden opgespoord, dat is waar ik het voor doe.”