Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd, voor een nationale strategie tegen kanker

28 november 2023
Dinsdag 27 november is door demissionair minister van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS), Ernst Kuipers de Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd. Meer dan 100 organisaties (waaronder onderzoeksinstellingen, patiënten-, zorg- en maatschappelijke organisaties, belangenbehartigers, financiers en overheden) bundelden hiervoor hun krachten en expertise in het Nederlands Kanker Collectief (NKC).

Volgens Ernst Kuipers is het ontzettend belangrijk dat dit initiatief er nu is. “Zeker als je kijkt naar de schrikbarende cijfers: 1 op de 2 mensen krijgt op enig moment de diagnose kanker. We moeten ervoor zorgen dat (potentiële) kankerpatiënten beter af zijn, in welke fase van de ziekte zij ook zijn. Mooi dat de initiatiefnemers en deelnemende partijen hiermee een beweging inzetten en daarmee duidelijk maken dat dit een zaak van ons allemaal is.”

Er zijn twintig doelen vastgesteld. Vijf van deze doelen krijgen van het collectief als eerste aandacht. Dat zijn: rookgedrag, vroege opsporing, zeldzame kankers, late gevolgen en werk en kanker. Nederland was nog een van de weinige landen in de EU zonder nationale overkoepelende strategie tegen kanker.

Wij als Bevolkingsonderzoek Nederland hebben input geleverd op het thema vroege opsporing, juist omdat we op dat gebied met de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker een belangrijke rol spelen. Jaarlijks nodigen we ruim 4 miljoen Nederlanders uit om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, borstkanker of darmkanker. In 2022 werden via de bevolkingsonderzoeken ruim 27.000 gevallen van (of een voorstadium  van) kanker opgespoord. Bij vroege opsporing van kanker zijn er vaak meerdere behandelopties mogelijk en is de kans dat de behandeling aanslaat groter.

Meer informatie over de Nederlandse Kanker Agenda vind je op de website van het Nederlands Kanker Collectief.