Europese baarmoederhalskanker preventie week

17 januari 2022

Deze week vindt voor de 16e keer de Europese Week van de baarmoederhalskankerpreventie plaats. Een goed initiatief om extra aandacht voor baarmoederhalskanker te vragen.

Wereldwijd sterven jaarlijks 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker terwijl de ziekte door goede screening en vaccinatie vaak is te voorkomen. Toch zijn er wereldwijd nog veel vrouwen die weinig weten van deze ziekte. Ook in Nederland en daarom is deze week een goed initiatief.’


Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in Nederland
In Nederland hebben we een effectief screeningsprogramma. Elk jaar nodigen we ongeveer 800.000 vrouwen uit voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door een voorstadium op tijd te behandelen kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Jaarlijks voorkomen we hiermee ongeveer 300 sterfgevallen aan baarmoederhalskanker. Deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis. Lees hier meer over het onderzoek.

Houd onze Facebookpagina en Instagrampagina in de gaten en kom deze week meer te weten over baarmoederhalskanker en de preventie daarvan waaronder het bevolkingsonderzoek.