Borstkankermaand van start

01 oktober 2019

Wereldwijd staat de maand oktober in het teken van borstkanker. Reden voor Bevolkingsonderzoek om deze maand extra aandacht te besteden aan deze ziekte én aan het belang van vroege opsporing.

Bevolkingsonderzoek borstkanker
Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Eén op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Daarom is de overheid in 1990 gestart met het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Bovendien is bij vroege opsporing de behandeling minder ingrijpend. Vrouwen die in Nederland regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker hebben 50 procent minder kans om te overlijden aan deze vorm van kanker dan vrouwen die niet meedoen.

Informatie en activiteiten
Tijdens de borstkankermaand verspreidt Bevolkingsonderzoek berichten via haar social media kanalen om zo het bewustzijn rondom borstkanker en het belang van vroege opsporing vergroten. Bovendien is ‘de maand van het roze lintje’ overal ter wereld een begrip geworden. Er worden veel activiteiten georganiseerd om de bekendheid met borstkanker te vergroten en om fondsen te werven voor onderzoek naar oorzaken, behandeling en preventie van borstkanker. Een overzicht van deze activiteiten in de borstkankermaand oktober is te vinden op de website van de Borstkanker Vereniging Nederland: www.borstkanker.nl.