Lage deelname bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bij 30 – 34 jaar

11 januari 2024
11 januari 2024 – Uit onderzoek in opdracht van Bevolkingsonderzoek Nederland blijkt dat 79% van de 30 tot 34 jarigen bereid is om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (BMHK), maar dat slechts 41% van deze groep in 2022 is ingegaan op de uitnodiging. Ook komt naar voren dat één op de drie vrouwen niet praat over het bevolkingsonderzoek, omdat ze te weinig kennis heeft over het onderwerp of het moeilijk vindt om erover te praten.

Baarmoederhalskankerpreventieweek
Om het gesprek op gang te brengen, vragen Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF voor het eerst samen aandacht voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker met de landelijke campagne: “Laten we het eens over BMHK hebben. Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?”. De campagne gaat op 15 januari van start tijdens de Baarmoederhalskankerpreventieweek.

 

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 900 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden 200 mensen  aan deze ziekte in Nederland. Het bevolkingsonderzoek maakt het mogelijk om baarmoederhalskanker op tijd op te sporen, of zelfs te voorkomen. Als er een afwijking aan het licht komt, gaat het in veel gevallen om een voorstadium dat behandeld kan worden. Tussen de 30 en 60 jaar ontvangen mensen een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Deelname kan bij de huisarts met een uitstrijkje of thuis met een zelftest die op aanwezigheid van HPV test. Om deelname laagdrempelig te maken, krijgen alle vrouwen in Nederland die 30 worden sinds juli vorig jaar de zelftest bij de uitnodiging meegestuurd.

Kans op baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen het hoogst
De deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker onder jonge vrouwen loopt de laatste jaren terug en is het laagst in de groep 30 – 34 jarigen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. In deze groep heeft 20,2% HPV. HPV is de grootste veroorzaker van baarmoederhalskanker. De kans op baarmoederhalskanker is het hoogst bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. 

De juiste kennis en een goed gesprek
Spanning en angst zorgt voor de meeste twijfel over deelname aan het bevolkingsonderzoek. Deze angst is er voor het uitstrijkje zelf en voor de uitslag. Ook blijkt dat de helft van de vrouwen weinig weet over het ontstaan van baarmoederhalskanker. De juiste kennis én een goed gesprek over ervaringen met het bevolkingsonderzoek, kunnen vrouwen steun bieden en de angst mogelijk verminderen. Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF roepen daarom op om het gesprek aan te gaan over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Zij doen dit samen met vrouwen die hun ervaringen delen via social media, podcasts en via het platform bmhk.nl en met een social mediacampagne. Zo hopen zij dat iedereen die aangeeft mee te willen doen ook daadwerkelijk mee gaat doen.