Screeningsprogramma
Stap 1: Uitnodigingen
Personen in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar worden elke twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij ontvangen een ontlastingstest (FIT), die thuis uitgevoerd kan worden. De gegevens van de uit te nodigen personen komen uit de Basisregistratie Personen (BRP). Deelname aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig.
Uitnodiging
De eerste uitnodiging wordt binnen een jaar na de 55e verjaardag verstuurd. Voor de eerste uitnodiging ontvangt uw patiënt een vooraankondigingsbrief. Drie weken daarna ontvangt uw patiënt de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Wie eenmaal is uitgenodigd, ontvangt de volgende uitnodiging ca. 24 maanden na de vorige uitnodiging (tenzij vervolgonderzoek nodig was).
Stap 2: Screenen
Ontlastingstest
De uitnodigingsset bestaat uit een uitnodigingsbrief, een folder, de ontlastingstest (FIT), een gebruiksaanwijzing ontlastingstest, een zakje om de ontlastingstest in te doen en een retourenvelop. De ontlastingstest is voorzien van een persoonlijke barcode. De test kan alleen gebruikt worden door de persoon die de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen heeft. Bij gebruik draait uw patiënt de ontlastingstest open bij de groene dop, prikt het geribbelde deel van het staafje op vier verschillende plaatsen in de ontlasting en draait het staafje weer terug in het buisje. De ontlastingstest gaat in het zakje en vervolgens in de retourenvelop op de post.
Niet meedoen?
Patiënten die onder behandeling zijn voor darmklachten kunnen niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ook als uw patiënt in de afgelopen vijf jaar een coloscopie heeft ondergaan kan uw patiënt niet deelnemen.
Heeft uw patiënt vragen over deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker? Kijk ook eens op de website van Thuisarts.
Stap 3:Uitslag
Het screeningslaboratorium analyseert de ontlastingstest en bepaalt de uitslag:
- Er is geen aanleiding voor vervolgonderzoek.
- Er is vervolgonderzoek in het ziekenhuis nodig.
- De ontlastingstest is onbeoordeelbaar. Uw patiënt ontvangt een nieuwe uitnodigingsset.
Ongunstige uitslag naar huisarts op verzoek patiënt
Als aanvrager van de ontlastingstest ontvangt uw patiënt binnen twee weken na het insturen van de test van ons de uitslag per post.
- Heeft uw patiënt de huisartsgegevens aan ons doorgegeven? Dan sturen wij u een bericht wanneer er aanleiding is voor vervolgonderzoek. U ontvangt dan via Zorgmail een elektronisch bericht van de uitslag, verwijzing en intakeafspraak. Dit geeft u de gelegenheid om contact op te nemen met uw patiënt om deze te informeren over de uitslag van het onderzoek.
- Heeft uw patiënt met een ongunstige uitslag de huisartsgegevens (nog) niet aan ons doorgegeven? Dan adviseren wij uw patiënt om contact op te nemen met de huisarts voor het opvragen van de medische gegevens.
Uitnodiging intakegesprek
Wanneer er aanleiding is voor vervolgonderzoek, ontvangt uw patiënt bij de uitslagbrief direct een uitnodiging voor een intakegesprek bij een coloscopiecentrum en een folder 'Vervolgonderzoek na bevolkingsonderzoek darmkanker'. Bevolkingsonderzoek Nederland verzorgt de verwijzing.
Medische gegevens
Het is belangrijk dat de medische gegevens (episodelijst) van uw patiënt bekend zijn bij het coloscopiecentrum. Het gaat dan om de medische voorgeschiedenis (hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, (eerdere) darmklachten), medicijngebruik en familiaire belasting.) Wanneer u contact heeft gehad met uw patiënt bent u als huisarts verantwoordelijk voor het tijdig insturen van relevante medische gegevens voor het intakegesprek aan het coloscopiecentrum.
Twijfelt u of uw patiënt in aanmerking komt voor een coloscopie? Raadpleeg dan de exclusiecriteria.
Stap 4: Vervolg
Het vervolgonderzoek bestaat uit twee onderdelen: een intakegesprek en een coloscopie. Vanuit het bevolkingsonderzoek worden cliënten alleen verwezen naar coloscopiecentra die voldoen aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen. Het coloscopiecentrum geeft de uitslag van de coloscopie aan u door, als uw patiënt daarmee instemt. Op onze website vindt u een overzicht van toegelaten coloscopiecentra.
Afspraak verzetten?
Als uw patiënt de afspraak voor het intakegesprek wil verplaatsen naar een andere datum of naar een andere coloscopiecentrum, dan kan dit. Uw patiënt kan de afspraak verzetten door contact op te nemen met onze informatielijn of via het cliëntportaal Mijn Bevolkingsonderzoek. Wij verzoeken u niet rechtstreeks een afspraak in het coloscopiecentrum van keuze te maken. Als de afspraak via ons is gemaakt, blijft uw patiënt in beeld bij het bevolkingsonderzoek en weten wij op basis van de resultaten van het vervolgonderzoek wanneer de cliënt weer moet worden uitgenodigd.
Let op: zorgverzekering en eigen risico
De ontlastingstest is gratis. Het vervolgonderzoek (intakegesprek en coloscopie) maakt géén deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten hiervan worden betaald door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van het eigen risico kan het zijn dat uw patiënt de kosten of een deel ervan zelf moet betalen. Het is belangrijk dat u uw patiënt hierover informeert.
Vervolgronden
Wordt er bij het vervolgonderzoek niets gevonden, dan ontvangt uw patiënt na 10 jaar (mits in de doelgroep) weer een nieuwe uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Wordt er wel iets gevonden (poliep, darmkanker), dan blijft uw patiënt in surveillance of onder behandeling in het ziekenhuis. Heeft uw patiënt niet deelgenomen aan het intakegesprek en/of kijkonderzoek? Dan ontvangt deze twee jaar na de uitslag weer een nieuwe uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker (tenzij er aanleiding is voor een afwijkende termijn of voor definitieve exclusie op medische gronden).