Screening na zwangerschap
Wat is er verandert?
Vanaf 2022 kunnen vrouwen die zijn bevallen nu 6 weken na de zwangerschap (miskraam of abortus) een uitstrijkje laten maken in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Die termijn was 6 maanden. Deze nieuwe termijn is tot stand gekomen na advies van de NVOG, NHG, NVVP, werkgroep kwaliteit en de programmacommissie van het RIVM/CvB. De nieuwe termijn geldt ook voor cliënten die aan het bevolkingsonderzoek willen deelnemen met een zelfafnameset.
Deelname tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt cliënten geadviseerd om niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Technisch is deelname mogelijk, maar gezien de mogelijke consequenties van het uitstrijkje (zoals vaginaal bloedverlies) of de uitslag (bijvoorbeeld mogelijke grote ongerustheid na een HPV-positieve uitslag) is het advies om te wachten tot na de zwangerschap. Als iemand echter, na geïnformeerd te zijn over deze nadelen, toch wil deelnemen dan mag dat. Op het labformulier moet de zwangerschap en de duur daarvan worden vermeld.
Wat betekenen die veranderingen voor mij als huisarts?
Als huisarts kunt u vanaf nu bij cliënten 6 weken na zwangerschap een uitstrijkje maken in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U kunt het uitstrijkje gewoon registreren en doorgeven via het huisartsenportaal van bevolkingsonderzoek Nederland. Voor de verdere procedure verandert er niets.
Meer vragen?
Voor meer vragen kunt u contact opnemen met onze informatielijn. Klik hier voor de contactgegevens.