Bevolkingsonderzoek darmkanker bespaart 7.000 kilo plastic per jaar
Ieder jaar krijgen ongeveer 2,2 miljoen mensen van 55 tot en met 75 jaar een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek darmkanker. In het uitnodigingspakket zit een plastic retourenvelop waarin de ontlastingstest naar het laboratorium wordt gestuurd. Vanaf eind januari wordt een nieuwe retourenvelop gebruikt, die twee keer zo klein is als de huidige retourenvelop. Daarmee besparen we jaarlijks 7.000 kilo plastic.
Mensen die in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek, krijgen een uitnodiging thuisgestuurd, met daarin een ontlastingstest. Met de ontlastingstest onderzoeken we of er bloed in de ontlasting zit. Dit kan te maken hebben met poliepen of darmkanker. Bij de samenstelling van het uitnodigingspakket zoeken we naar zo duurzaam mogelijke oplossingen. Met de verkleining van de retourenvelop besparen we jaarlijks ongeveer 7.000 kilo plastic.
Bevolkingsonderzoek Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de bevolkingsonderzoeken naar darmkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker. Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zoeken we in de uitvoering van de bevolkingsonderzoeken steeds naar mogelijkheden voor verduurzaming. Het verkleinen van de retourenvelop is een volgende stap in het duurzamer maken van het uitnodigingspakket van het bevolkingsonderzoek darmkanker.