Praat over het bevolkingsonderzoek darmkanker

Darmkankermaand

Een beter moment is er niet

In maart is het darmkankermaand. We vragen dit jaar aandacht voor het belang van vroege opsporing van darmkanker door ambassadeurs aan het woord te laten. Heeft u een uitnodiging ontvangen en wilt u meedoen met het bevolkingsonderzoek darmkanker? Praat erover. Want een beter moment is er niet. 

Veelgestelde vragen

  • Op onze website vindt u uitgebreide informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker van uitnodiging tot eventueel vervolgonderzoek. 

  • Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoeken we of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.

  • U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker binnen een jaar na uw 55ste verjaardag. Daarna ontvangt u iedere 2 jaar een uitnodiging tot en met 75 jaar.

  • De meeste (voorstadia van) darmkanker worden gevonden bij mensen van 55 jaar of ouder. Daarom is het bevolkingsonderzoek voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.

  • U beslist zelf of u meedoet. Als u iedere twee jaar meedoet, is de kans groter dat wij poliepen eerder ontdekken.