alt

Corona - borstkankeronderzoek

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over het coronavirus en bevolkingsonderzoek borstkanker.

Op de website van het RIVM vindt u meer algemene vragen en antwoorden naar aanleiding van het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken.

Veelgestelde vragen

 • Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 staat de beschikbare zorg in Nederland de komende periode zeer sterk onder druk.. Daarom heeft het ministerie van VWS besloten om de bevolkingsonderzoeken tijdelijk stop te zetten. Door tijdelijk te stoppen neemt het aantal verwijzingen vanuit het bevolkingsonderzoek sterk af waardoor bij de ziekenhuizen capaciteit vrij komt voor de zorg rondom het coronavirus. 

 • Dit hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. We houden u via onze website en www.rivm.nl op de hoogte.  

 • Dat klopt, dit is tijdelijk niet mogelijk. De bevolkingsonderzoeken zijn tijdelijk stilgelegd en het cliëntenportaal Mijn Bevolkingsonderzoek is op dit moment ook niet toegankelijk.

 • Voor het bevolkingsonderzoek borstkanker geldt dat cliënten met een uitnodiging voor borstkanker geen borstfoto’s meer kunnen laten maken.  Onze onderzoekscentra zijn tot nader order gesloten. U ontvangt vanzelf een nieuwe uitnodiging. 

 • Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 zal de beschikbare zorg in Nederland de komende periode naar verwachting zeer sterk onder druk komen te staan. Daarom heeft het ministerie van VWS besloten om de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop te zetten. Door tijdelijk te stoppen neemt het aantal verwijzingen vanuit de  bevolkingsonderzoeken sterk af waardoor bij de ziekenhuizen capaciteit vrij komt voor de zorg rondom het coronavirus.

 • De gemaakte borstfoto’s worden nog wel beoordeeld door de screeningsradiologen. De uitslag kan mogelijk iets langer duren. Als de uitslag gunstig is, ontvangt u hierover een brief. Bij een ongunstige uitslag of als de borstfoto nog onvoldoende informatie geeft en er vervolgonderzoek nodig is, wordt u via uw huisarts geïnformeerd. Die bespreekt met u welke mogelijkheden er op dit moment zijn voor het vervolgonderzoek.

 • U kunt in principe contact opnemen met het ziekenhuis om een afspraak te maken. Als uw ziekenhuis aangeeft het (te) druk te hebben met de zorg rondom het coronavirus, zullen zij u informeren. Als u al een afspraak heeft staan in het ziekenhuis, zult u door het ziekenhuis worden geïnformeerd als de afspraak niet doorgaat. Daarnaast moet u rekening houden met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.

 • Als u klachten heeft is het belangrijk dat u een afspraak maakt met uw huisarts.

 • Dat kunnen we nu nog niet zeggen. We volgen de richtlijnen van de overheid/RIVM. Onze onderzoekscentra zijn tot nader order gesloten. U ontvangt vanzelf een nieuwe uitnodiging van ons.

 • Dat kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Dat is afhankelijk van de duur van de maatregel en van de mogelijkheden bij de gemeente. We proberen zoveel mogelijk onze cliënten op de aanvankelijke standplaats uit te nodigen, maar kunnen dat niet garanderen.

  Als u een nieuwe uitnodiging ontvangt op een standplaats die voor u niet handig is, kunt u contact met ons opnemen. Dan kunnen we kijken of u eventueel in een van onze andere onderzoekscentra terecht kunt.

 • In principe is de termijn tussen 2 onderzoeken 2 jaar. In de meeste gevallen maakt het niet uit als de afspraak een paar weken wordt uitgesteld.

 • Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft het ministerie van VWS besloten om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker tijdelijk stop te zetten. Helaas is Mijn Bevolkingsonderzoek op onze website momenteel niet toegankelijk, waardoor we u niet eenmalig/definitief kunnen afmelden. Op het moment dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker weer wordt opgestart, krijgt u een nieuwe uitnodiging. U kunt zich dan eenmalig/definitief afmelden. Ook al heeft u dit reeds telefonisch gedaan.