Verhaal van Frances

Toen Frances werd gevraagd om over haar ervaring met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te vertellen, zei ze meteen ja. Ze vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk vrouwen meedoen. “Met het onderzoek kunnen ze controleren of alles goed is in de baarmoederhals.” 

“Zelf heb ik ruim vijf jaar geleden keelkanker gehad. Behalve dat de behandeling zwaar is, heeft kanker grote gevolgen voor je dagelijks leven – ook geestelijk. Dat gun je niemand. Met het bevolkingsonderzoek kunnen sommige soorten kanker, zoals baarmoederhalskanker, vaak op tijd worden opgespoord. Meedoen kan mensen veel ellende besparen.” 

Uitstrijkje bij de huisarts

Frances doet al jaren mee aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het uitstrijkje laat ze bij de huisarts maken. “Ik vind het geen prettig onderzoek, maar het is voor het goede doel en duurt niet lang.” Dat een zelftest mogelijk is, wist ze nog niet. “Toch ga ik liever naar de huisarts. Ik ben bang dat ik het niet goed doe en dat de uitslag dan niet zeker is. Al weet ik heus wel dat je het eigenlijk niet verkeerd kunt doen want er zit een duidelijke handleiding bij.”  

Vier keer deed Frances al mee aan het onderzoek. De eerste drie keren vond ze het wachten op de uitslag niet zo spannend. De laatste keer wel: “Doordat ik kanker heb gehad, ben je toch ongeruster over je lijf. Het was een hele opluchting toen ook de laatste uitslag goed was.”  

Bespreekbaar

Iedereen die Frances op haar socials volgt, kan zien dat ze het belangrijk vindt dat vrouwen meedoen. “Ik deel de berichten van Bevolkingsonderzoek Nederland regelmatig. Daarnaast spreek ik ook met vrienden en familie over dit onderwerp. Niemand vindt dat vreemd. De mensen die ik ken, kunnen er meestal open over praten. Ik hoop dat meer mensen dat doen, zodat voor nog meer vrouwen de stap om deel te nemen kleiner wordt.”