Skip to Content

Certificering pathologen

Het bevolkingsonderzoek darmkanker leidt na volledige invoering in 2019 jaarlijks tot circa 66.000 extra coloscopieën met bijbehorende pathologische beoordelingen. Alleen pathologielaboratoria en pathologen die voldoen aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen mogen deze pathologische beoordelingen uitvoeren.

Pathologen die bij screeningscoloscopieën afgenomen materiaal willen beoordelen, moeten een certificeringstraject doorlopen. De traject bestaat uit twee e-learnings en een (digitale) EQA van een aantal coupes. De beoordeling wordt uitgevoerd door de Regionaal Coördinerend Patholoog.

Aanmelding certificeringstraject pathologen

Het certificeringsprogramma voor pathologen bestaat uit het doorlopen van de  e-learning Pathologie Darmkankerscreening 1.0 met een daaropvolgende toets. Deze e-learning geeft een overzicht van de benodigde actuele kennis voor de beoordelingen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. De e-learning Pathologie Darmkankerscreening 1.0 is geaccrediteerd voor 5 punten.

Pathologen die toegelaten zijn, dienen binnen 6 maanden ook de e-learning Pathologie Darmkankerscreening 2.0 te doorlopen. Deze e-learning is geaccrediteerd voor 2 punten.

Een deelnemer kan maximaal drie pogingen doen om de toetsen met goed gevolg af te ronden. Om toegelaten te blijven nemen pathologen jaarlijks deel aan digitale kwaliteitsrondzendingen.

De procedure voor toelating van pathologen is neergelegd in het document 'Procedure Toelatingstraject pathologen voor het bevolkingsonderzoek'.

Aanmelden

Pathologen die deel willen nemen aan het certificeringsprogramma kunnen zich via onderstaand formulier aanmelden. Na aanmelding ontvangt u binnen twee dagen een e-mail met een handleiding voor de e-learning. Ook ontvangt u in deze mail de benodigde informatie voor het verdere traject.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen? U kunt dan contact opnemen met de landelijk coördinatoren certificering Najat Karabila (tel. 06 20 47 82 09), Karlijn van Esch (06 20 47 89 88) of via certificering@bevolkingsonderzoekzuid.nl.