Skip to Content

Certificering endoscopisten

Het bevolkingsonderzoek darmkanker leidt na volledige invoering in 2019 jaarlijks tot circa 66.000 extra coloscopieën. Alleen coloscopiecentra en endoscopisten die voldoen aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen mogen de coloscopieën in het kader van het bevolkingsonderzoek uitvoeren.

Certificeringsprogramma

Het certificeringsprogramma voor endoscopisten bestaat uit 3 modules:

  • Module 1: prospectief registreren van (vastgestelde) kwaliteitsindicatoren van 100 opeenvolgende coloscopieën;
  • Module 2: theoretische toetsing via e-learning;
  • Module 3: praktijktoetsing coloscopie en poliepectomie.

Als de drie modules met goed gevolg zijn doorlopen, sluit de screeningsorganisatie een overeenkomst met de endoscopist. Dit is onderdeel van de overeenkomst die afgesloten wordt met het coloscopiecentrum.

Procedure toelating

De procedure voor toelating van endoscopisten is neergelegd in het document 'Procedure Toelatingstraject endoscopisten voor het bevolkingsonderzoek'.

Endoscopisten die zich voor het bevolkingsonderzoek darmkanker willen certificeren:

  • Dienen een lifetime experience van 500 zelfstandig uitgevoerde coloscopieën te hebben.
  • Hebben in het jaar voorafgaand aan de toelating minimaal 200 coloscopieën zelfstandig uitgevoerd.
  • Houden er rekening mee dat coloscopieën die onder supervisie worden uitgevoerd meetellen in het aantal uitgevoerde coloscopieën van de supervisor.
  • Dienen minimaal 50 poliepectomieën in het jaar voorafgaand aan de toelating zelfstandig te hebben uitgevoerd.

Deze eisen gelden voor elke endoscopist die zich wil certificeren voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Dit brengt met zich mee dat het voor endoscopisten/AIOS pas zinvol is om zich aan te melden voor het certificeringstraject als zij minimaal 400 coloscopieën hebben gedaan en door deelname aan de 1e module van het traject (registratie van 100 opeenvolgende coloscopieën) de vereiste 500 lifetime coloscopieën behalen.

Aanmelden

Endoscopisten die deel willen nemen aan het toetsingsprogramma kunnen zich via onderstaand formulier aanmelden. Na aanmelding ontvangt u binnen twee werkdagen een e-mail met een handleiding, gebruikersnaam en wachtwoord voor de invoermodule waarin u uw coloscopieën kunt registreren en de benodigde informatie voor het verdere traject.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen? U kunt dan contact opnemen met de landelijk coördinatoren certificering Najat Karabila (tel. 06 20 47 82 09), Karlijn van Esch (06 20 47 89 88) of via certificering@bevolkingsonderzoekzuid.nl.