Oekraïense vluchtelingen en hun uitnodiging voor de bevolkingsonderzoeken naar kanker

Als vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland zich laten inschrijven bij de gemeente waar ze tijdelijk verblijven, dan worden zij geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierdoor ontvangen zij ook automatisch een uitnodiging voor een van de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker. Zij ontvangen een uitnodiging wanneer zij in de specifieke leeftijdscategorie vallen. Vrouwen tussen de 30 en 65 kunnen worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, vrouwen tussen de 50 en 75 voor het bevolkingsonderzoek borstkanker en zowel mannen als vrouwen tussen de 55 en 75 jaar voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Vanaf 1 juni voorlopig geen automatische uitnodiging

Vluchtelingen die zich na 1 juni 2022 laten inschrijven krijgen voorlopig geen automatische uitnodiging meer toegestuurd. De uitnodigingen voor deze mensen worden gepauzeerd voor ongeveer een half jaar. Zij kunnen dus vanaf december 2022 een uitnodiging verwachten, mits ze in de specifieke leeftijdscategorie vallen.

Het ministerie van Volksgezondheid welzijn en Sport (VWS) heeft tot deze pauze besloten omdat er nu voor veel vluchtelingen uit Oekraïne niet voldaan kan worden aan een aantal reguliere voorwaarden voor deelname. Zo ontbreekt onder meer goede informatievoorziening in de eigen taal, die de mensen in staat stelt om een afgewogen keuze te maken om wel of niet deel te nemen. De pauze-periode zal door VWS, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Bevolkingsonderzoek Nederland (BVO NL) gebruikt worden om de reguliere voorwaarden verder op orde te krijgen.

Wel of niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

Ook al zijn reguliere voorwaarden voor veel Oekraïense ontheemden momenteel nog niet op orde, toch benadrukken wij dat zij zelf de keuze kunnen maken om wel of niet deel te nemen nadat zij een uitnodiging van ons hebben ontvangen. Zo ook de keuze om deelname voorlopig uit te stellen tot december 2022. De inmiddels ontvangen uitnodigingen blijven zeker geldig tot die datum. Er is geen medische noodzaak om direct deel te nemen. En een eventuele deelname aan een van de bevolkingsonderzoeken is altijd vrijwillig.

Mocht u hierover vragen hebben, ook als u begeleider of (huis)arts bent van een vluchteling uit Oekraïne, dan kunt u altijd contact opnemen met onze informatielijnen. Klik hier voor de juiste contactinformatie.

Meer informatie, ook in het Oekraïens

Sinds kort is op de website van het RIVM een speciale pagina beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen met informatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker. 

Deze pagina is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.