Oekraïense vluchtelingen en hun uitnodiging voor de bevolkingsonderzoeken naar kanker

Als vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland zijn ingeschreven bij de gemeente waar ze tijdelijk verblijven, dan worden zij geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierdoor ontvangen zij ook automatisch een uitnodiging voor een van de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker. Zij ontvangen een uitnodiging wanneer zij in de specifieke leeftijdscategorie vallen. Vrouwen tussen de 30 en 65 kunnen worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, vrouwen tussen de 50 en 75 voor het bevolkingsonderzoek borstkanker en zowel mannen als vrouwen tussen de 55 en 75 jaar voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Sinds kort is op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een speciale pagina beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen met informatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker.

Deze pagina is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.

Omdat er voor veel Oekraïense ontheemden op dit moment nog niet kan worden voldaan aan essentiële randvoorwaarden voor deelname aan een bevolkingsonderzoek, benadrukken we dat zij zelf de keuze kunnen maken om wel of niet deel te nemen. Ook de keuze om deelname voorlopig uit te stellen, bijvoorbeeld totdat er wel aan de randvoorwaarden is voldaan. Er is geen medische noodzaak om direct deel te nemen. Het ministerie van Volksgezondheid welzijn en Sport (VWS), het RIVM en Bevolkingsonderzoek Nederland zijn momenteel gezamenlijk bezig om de voorwaarden in orde te maken. Een eventuele deelname aan een van de bevolkingsonderzoeken is altijd vrijwillig.

Mocht u hierover vragen hebben, ook als u begeleider of (huis)arts bent van een vluchteling uit Oekraïne, dan kunt u altijd contact opnemen met onze informatielijnen. Klik hier voor de juiste contactinformatie.