alt

Corona - baarmoederhalskankeronderzoek

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over het coronavirus en bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Op de website van het RIVM vindt u meer algemene vragen en antwoorden naar aanleiding van het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken.

Veelgestelde vragen

 • Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 staat de beschikbare zorg in Nederland de komende periode zeer sterk onder druk.. Daarom heeft het ministerie van VWS besloten om de bevolkingsonderzoeken tijdelijk stop te zetten. Door tijdelijk te stoppen neemt het aantal verwijzingen vanuit het bevolkingsonderzoek sterk af waardoor bij de ziekenhuizen capaciteit vrij komt voor de zorg rondom het coronavirus. 

 • Dit hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. We houden u via onze website en www.rivm.nl op de hoogte.  

 • Dat klopt, dit is tijdelijk niet mogelijk. De bevolkingsonderzoeken zijn tijdelijk stilgelegd en het cliëntenportaal Mijn Bevolkingsonderzoek is op dit moment ook niet toegankelijk.

 • Wij adviseren u dringend op een later moment deel te nemen. Veel huisartsen hebben het (te) druk met de zorg rondom het coronavirus. U kunt beter een afspraak op een later moment maken. Daarnaast moet u rekening houden met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.

 • Als u al een afspraak gemaakt heeft, kunt u het uitstrijkje in principe laten maken. U moet wel rekening houden met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.

 • Als u zes maanden geleden een uitstrijkje heeft laten maken en de uitslag was dat u HPV-positief bent, dan ontvangt u nu een uitnodiging voor een controle-uitstrijkje bij uw huisarts. U kunt in principe een afspraak maken voor het controle-uitstrijkje. Tenzij uw huisarts het (te) druk heeft met de zorg rondom het coronavirus. In dat geval maakt u de afspraak op een later moment. Daarnaast moet u rekening houden met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.

 • Wij adviseren u dringend op een later moment opnieuw een  afspraak voor een uitstrijkje bij de huisarts te maken. Veel huisartsen hebben het (te) druk heeft met de zorg rondom het coronavirus.

 • Overleg met het ziekenhuis wat nodig is om een afspraak te maken. Uw ziekenhuis kan u laten weten dat u er niet meteen terecht kunt vanwege de zorg rondom het coronavirus. Het ziekenhuis zal inschatten of het op basis van uw verwijzing belangrijk is om u zo snel mogelijk te zien. 

 • Het bevolkingsonderzoek valt niet onder urgente zorg. Op dit moment zijn artsen druk met de zorg rondom het coronavirus. Artsen kunnen besluiten dat u pas op een later moment terecht kunt. De arts kan deze afweging goed maken, de arts kent uw uitslag en kan professioneel inschatten of uw situatie urgent is.

 • Als u klachten heeft is het belangrijk dat u een afspraak maakt met uw huisarts.

 • Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam, het duurt meestal zo’n vijftien jaar. Het is meestal niet erg als u later deelneemt.

 • Conform de landelijke richtlijnen kunt u beter een nieuwe afspraak maken. Verder hebben  ziekenhuizen mogelijk meer maatregelen getroffen. U vindt informatie hierover op de website van het ziekenhuis. Daar staat vaak ook bij wanneer u wel of niet voor onderzoek naar het ziekenhuis mag komen. Als u twijfelt adviseren wij u vooraf telefonisch contact op te nemen met het ziekenhuis.

  Wilt u liever uw afspraak verzetten? Dat kan ook. U kunt hiervoor contact opnemen met het ziekenhuis.

 • Als u het niet vertrouwt, kunt u de afspraak verzetten. U kunt hiervoor contact opnemen met het ziekenhuis.

 • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is tijdelijk stopgezet. Zodra het onderzoek weer opgestart is, dan wordt een zelfafnameset automatisch naar u toegestuurd. Op dit moment weten we niet hoe lang dit gaat duren.

 • De besmetting met het coronavirus heeft geen invloed op de uitslag hiervan.

 • Als u een zelfafnameset heeft gebruikt en de uitslag was dat u HPV-positief bent, dan ontvangt u nu een uitnodiging voor een uitstrijkje bij uw huisarts. U kunt in principe een afspraak maken voor het uitstrijkje. Tenzij uw huisarts het (te) druk heeft met de zorg rondom het coronavirus. In dat geval maakt u de afspraak op een later moment. Daarnaast moet u rekening houden met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.

   

 • U kunt nog wel de zelfafnameset aanvragen via de informatielijn in uw regio. Helaas niet meer via Mijn Bevolkingsonderzoek op onze website, want deze is tijdelijk niet toegankelijk. Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is tijdelijk stopgezet. Zodra het onderzoek weer opgestart is, dan wordt  een zelfafnameset automatisch naar u toegestuurd. Op dit moment weten we niet hoe lang dit gaat duren.

 • We vragen u het insturen van de zelfafnameset uit te stellen. Als u meedoet en er wordt HPV gevonden, dan moet er alsnog een uitstrijkje worden gemaakt. Het is mogelijk dat het dan lang duurt voordat u bij de huisarts terecht kunt.
  Op de zelfafnameset staat tot wanneer u deze kunt gebruiken (jaar, maand). Bewaar de test op kamertemperatuur. Op dit moment weten we nog niet wanneer u de zelfafnameset weer op kunt sturen. 

 • Houdt rekening met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.
  De meeste ziekenhuizen hebben maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. U vindt informatie hierover op de website van het ziekenhuis. Daar staat vaak ook bij wanneer u wel of niet voor onderzoek naar het ziekenhuis mag komen. Als u twijfelt adviseren wij u vooraf telefonisch contact op te nemen met het ziekenhuis.

  Wilt u liever uw afspraak verzetten? Dat kan ook. U kunt hiervoor contact opnemen met het ziekenhuis.

 • Het bevolkingsonderzoek valt niet onder urgente zorg. Op dit moment zijn artsen druk met de zorg rondom het coronavirus. Artsen kunnen besluiten dat u pas op een later moment terecht kunt. De arts kan deze afweging goed maken, de arts kent uw uitslag en kan professioneel inschatten of uw situatie urgent is.

 • Alle drie bevolkingsonderzoeken zijn op 16 maart tijdelijk stopgezet. Op basis van de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt er in afstemming met de betrokken partijen zoals huisartsen, laboratoria en ziekenhuizen bekeken wanneer we weer uitnodigingen kunnen versturen. We houden u via deze website en www.rivm.nl op de hoogte.

 • De laboratoria worden ingezet voor het testen van medewerkers uit de zorg met klachten. Wij stellen de apparatuur beschikbaar, maar bepalen niet wie er getest worden.

 • Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is sinds 16 maart stilgelegd. Er worden bijna geen uitstrijkjes meer gemaakt en amper zelfafnamesets ingestuurd. Daardoor is er capaciteit over op de laboratoria. Aangezien de testapparaten met een kleine aanpassing ook gebruikt kunnen worden voor het testen op corona, wordt een aantal testapparaten nu ingezet voor corona-testen. Er blijft nog capaciteit over voor het beoordelen van uitstrijkjes. Als u nog een uitstrijkje heeft laten maken, wordt dit gewoon nog beoordeeld.