Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over het coronavirus en bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Covid-19 en het bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gaat gewoon door. Waar nodig zijn aanpassingen gedaan zodat u ook met de geldende coronamaatregelen kunt meedoen. Het kan zijn dat u door de zorg rondom het coronavirus, niet meteen terecht kunt bij uw huisarts. U kunt dan een afspraak voor een later moment maken, of de zelfafnameset aanvragen. Door de tijdelijke stop vorig jaar is een achterstand in het uitnodigen ontstaan. Het kost tijd om deze achterstand in te lopen, ook door drukte in de zorg vanwege de COVID-19 pandemie en het screenen met coronamaatregelen. Alle betrokken organisaties werken hard aan het wegwerken van de achterstand. Toch kan het zijn dat u langer moet wachten op uw uitnodiging of op uw eventuele vervolgonderzoek.

Heeft u gezondheidsklachten, wacht dan niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.

Veelgestelde vragen

  • Heeft u al een uitnodiging in huis, dan kunt u deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. U kunt een afspraak maken voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Als uw huisarts het (te) druk heeft met de zorg rondom het coronavirus, dan kunt u een afspraak maken voor op een later moment of een zelfafnameset aanvragen. Dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek op onze website of via de informatielijn.

  • Ja, u kunt gewoon een uitstrijkje laten maken. Neem hiervoor contact op met de huisartsenpraktijk. Uw huisarts houdt rekening met de coronamaatregelen. Het is daarom ook nu veilig om een uitstrijkje te laten maken.

    Als uw huisarts het (te) druk heeft met de zorg rondom het coronavirus, dan kunt u een afspraak maken voor op een later moment of een zelfafnameset aanvragen. Dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek op onze website of neem contact op met de informatielijn.

  • Als u klachten heeft, is het belangrijk dat u een afspraak maakt met uw huisarts.

  • Ja, dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek of via de informatielijn in uw regio.

  • U kunt contact opnemen met het ziekenhuis om een afspraak te maken. Houdt u rekening met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.

  • U kunt het best contact opnemen met het ziekenhuis om te overleggen.

  • Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich langzaam, het duurt meestal zo’n vijftien jaar. Heeft u klachten of maakt u zich zorgen? Bespreek dit dan met uw huisarts.

  • Ja, u kunt een afspraak maken bij de huisartsenpraktijk.