Skip to Content

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over het coronavirus en bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Covid-19 en het bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gaat gewoon door. Waar nodig zijn aanpassingen gedaan zodat u ook met de geldende coronamaatregelen kunt meedoen. Door de tijdelijke stop vorig jaar is een achterstand in het uitnodigen ontstaan. Het kost tijd om deze achterstand in te lopen, ook door drukte in de zorg vanwege de COVID-19 pandemie en het screenen met coronamaatregelen. Alle betrokken organisaties werken hard aan het wegwerken van de achterstand. Toch kan het zijn dat u langer moet wachten op uw uitnodiging of op uw eventuele vervolgonderzoek. Heeft u gezondheidsklachten, wacht dan niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.

Veelgestelde vragen

 • Heeft u nog geen uitnodiging ontvangen? Dan krijgt u binnen enkele maanden uw uitnodiging automatisch toegestuurd. Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker heeft in het voorjaar 2020 grotendeels stilgelegen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er zijn in die periode geen uitnodigingen gestuurd.

  Helaas kan het zijn dat u de uitnodiging enkele maanden later ontvangt.

 • Heeft u al een uitnodiging in huis, dan kunt u deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. U kunt een afspraak maken voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. De huisartsenpraktijken hebben weer voldoende ruimte om de reguliere afspraken weer door te laten gaan.

   

 • Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker heeft in het voorjaar 2020 grotendeels stilgelegen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er zijn in die periode geen uitnodigingen gestuurd.

  Helaas kan het zijn dat u de uitnodiging enkele maanden later ontvangt.

 • Ja, u kunt gewoon een uitstrijkje laten maken. Neem hiervoor contact op met de huisartsenpraktijk. Uw huisarts houdt rekening met de coronamaatregelen. Het is daarom ook nu veilig om een uitstrijkje te laten maken.

 • Als u klachten heeft, is het belangrijk dat u een afspraak maakt met uw huisarts.

 • Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker heeft in het voorjaar 2020 grotendeels stilgelegen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er zijn in die periode geen uitnodigingen gestuurd. Dat betekent dat er wat vertraging zit in de uitnodigingen. Dus ook als u in de komende maanden jarig bent, kan het een paar maanden langer duren voordat u wordt uitgenodigd.

 • Ja, dit kan via Mijn Bevolkingsonderzoek of via de informatielijn in uw regio.

 • U kunt contact opnemen met het ziekenhuis om een afspraak te maken. Houdt u rekening met de landelijke richtlijnen die voor het coronavirus van toepassing zijn.

 • U kunt het best contact opnemen met het ziekenhuis om te overleggen.

 • Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich langzaam, het duurt meestal zo’n vijftien jaar. Heeft u klachten of maakt u zich zorgen? Bespreek dit dan met uw huisarts.

 • Ja, u kunt een afspraak maken bij de huisartsenpraktijk.